29 Temmuz 2014 Salı

AFYON BÜKMESİ VE AĞZI AÇIK BÖREĞİ



                                                                   AFYON BÜKMESİ 
                                                                  AĞZI AÇIK 

 AFYON BÜKMESİ MALZEMELERİ;

Un için;
- 2 kg un
- 4 çay kaşığı tuz (silme) 
- 5 su bardağı su
İç malzemeleri için;
- 250 gr yeşil mercimek
- 1 orta boy soğan 
- 1 tatlı kaşığı karabiber/tuz
Hamuru yağlamak için;
- 1/2 paket sana yağı
- 1 su bardağı zeytinyağı 

YAPILIŞI;

Elemiş olduğumuz unu, tuz ile karıştırdıktan sonra ortasını açıp,içine yavaş yavaş su koyarak kulak memesi kıvamına gelinceye kadar hamurumuzu yoğuruyoruz. Daha sonra bu hamuru uzun ve kalın bir şerit haline getirip 5 parçaya bölüyoruz.
  
 

5 parçaya böldüğümüz hamurları, tek tek büyük birer yufka haline gelene kadar açıyoruz. Açtığımız yufkaları yağlıyoruz. (Bir tencerenin içine yarım sana yağını koyuyoruz ve üzerine de zeytinyağını ilave edip kısık ateşte eritiyoruz. Yağı yakmamaya özen gösterin.) Yağladığımız yufkaları enlemesine doğru bir karış mesafede kesiyoruz ve bütün parçaları ortadaki hamurun üzerinde birleştiriyoruz. Elinizle bütün hamuru esneterek çekiyorsunuz. Hamuru 4 parmak mesafede katlayarak, parçalara ayırıyoruz. Ayırdığınız bu parçaları tek tek, ince ince yeniden açıyoruz ama bu sefer daha küçük bir yufka haline geliyor. Ortasına hazırladığımız mercimekli iç malzemeyi yerleştirip, kapatıyoruz. (Mercimeği haşlıyoruz. Başka bir tencerede soğanımızı kavuruyoruz. Soğanların üzerine mercimekleri ilave edip göz kararı tuzumuzu ve karabiberimizi koyup karıştırıyoruz.) Yağladığımız tepsiye diziyoruz. Üzerlerinede yağ gezdirip, 180 derecede önceden ısınmış fırınımızda altlı, üstlü kızarana kadar pişiriyoruz. (yaklaşık 35-40 dakika)




BÜKME YAPIMI VİDEOSU;






AĞZI AÇIK MALZEMELERİ;

Un için;
- 2 kg un
- 4 çay kaşığı tuz (silme) 
- 5 su bardağı su
İç malzemeleri için;
- 250 gr lor peyniri
- 2 demet maydanoz 
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 adet yumurta 
Hamuru yağlamak için;
- 1/2 paket sana yağı
- 1 su bardağı zeytinyağı 


YAPILIŞI;

Yukarıda olan bükme tarifimizdeki gibi hamuru ve yağlamayı aynı şekilde yapıyorsunuz, sadece hamurumuzun iç malzemesi ile kapatma şekli farklı..


İç malzemesi için; Bir kapta; lor peynirini, maydonozu ve yumurtaları kırıp karıştırıyorsunuz. Açmış olduğumuz hamurların ortasına malzemeyi yerleştirip, pile şeklinde katlıyoruz. Fırına atıyoruz.

AĞZI AÇIK BÖREK YAPIMI VİDEOSU ;


             
                                                                            Afiyet Olsun
                                                                           

Dipnot; Aslında mercimekli bükme böreğinin içine haş haş konur, hamuru yağladıktan sonra üzerine toz haş haş sürülür, bu da hamura ayrı bir tat katar..

1 yorum:

  1. Candancim ellerine saglik cok guzel hele videolari seyredince daha da hosuma gitti.

    YanıtlaSil