25 Temmuz 2014 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI




                                   'BAHÇEMDEN TOPLADIĞIM KABAK ÇİÇEKLERİM'



MALZEMELER:

- Yarım kg dolmalık biber
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 fincan dolmalık fıstık
- 1 fincan kuş üzümü
- 3 adet soğan
- 5-6 diş sarımsak
- 2 adet domates
- 2 çorba kaşığı dolusu toz şeker
- 1 çorba kaşığı dolusu kuru nane ( aslında taze nane ile daha güzel oluyor)
- 1 tatlı kaşığı silme yenibahar
- 1 tatlı kaşığı silme karabiber
- 1/2 limon
- 1/2 su bardağı zeytinyağ
- 2 su bardağı su


YAPILIŞI:

Aldığımız dolmalık biberlerin önce dışını bir güzel yıkayalım, daha sonra içindeki çekirdekleri çıkartmak için ortasındaki sap kısmından tutup parmağımızın yardımı ile içeri doğru bastırarak içinde kalan çekirdekleri de çıkartalım. Daha sonra içlerini yeniden yıkayıp temizleyelim. Bir tencereye önce zeytinyağını ardından  dolmalık fıstığı koyalım. Fıstık renk değiştirene kadar kavuralım. Kavrulmuş fıstığın içine küp küp doğradığımız soğanı, sarımsağı, kuş üzümünü ilave edelim. (Kuş üzümünü tenceremize koymadan önce bir kase içine koyup üstüne kaynamış su dökelim. Sıcak su; kuş üzümlerinin daha güzel şişmesine yardımcı olur ve de kuş üzümünün üzerindeki kum ve kalan tozlar kasenin dibinde kalır. Kasenin dibini fazla karıştırmadan üzümleri üstten alalım ve yeniden yıkayalım.) Daha sonra tenceremize pirinci ilave edelim ardından baharatlarımızı, tuzu, şekeri, limonu ve suyunu koyalım. Suyunu çekene kadar pişirelim. (Pirinçler hafif diri olacak buna dikkat edelim.) Daha sonra dolmalık biberlerimizin içlerini dolduralım üzerlerini küp küp doğradığımız domateslerle kapatalım. Pişireceğimiz tencereye dizelim, dolmaların üstüne hafif zeytinyağ gezdirip, üstüne çıkacak kadar su koyalım ve kaynamaya bırakalım.
                                                                                                       Afiyet Olsun


Dipnot: Kabak çiçeği dolması yapacağınız zaman bu çiçekleri sabah çok erken saatte toplamanız lazım çünkü çiçekler tamamen açılmış oluyor. Geç vakte kalırsanız çiçekler kapanıyor. Çok narin oldukları için elinizle açamıyorsunuz, yırtılıyor. Benim tavsiyem, dolma içini daha önceden hazırlayıp, çiçekler açıkken toplayıp hemen doldurmak. Birde bu çiçeklerin içini fazla doldurmayın. (alabildiği kadar doldurun) Çok çabuk piştikleri için tencerenin en üstüne yerleştirin...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder