16 Ocak 2016 Cumartesi

MAYA TARİFİ


MayaMantarlar grubunda yer alan tek hücreli canlılardır. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük, yuvarlak ve renksiz hücrelerden oluşur. Sıcak ile temas edince çoğalır. 


Ekşi Maya Yapımı:





-1 su bardağı tam tahıllı buğday unu (bulabilirseniz köy unu)
-1 su bardağı ılık içme suyu (çeşme suyu kullanmayın)
-Bu iki malzemeyi geniş bir kabın içinde tahta kaşıkla karıştırın,tamamen akışkan bir hale gelsin, içinde hiç un partikülleri kalmasın. Daha sonra bu karışımı 1 litrelik cam kavanoza alın, gelişimini daha iyi gözlemleyebilmek için.

  Sakın gözünüzde büyütmeyin! İnanın çok kolay.Yapmanız gereken sabır ve ortam koşullarının ekmek mayalamaya uygun olması. Bu da ortam ısısının inişler ve çıkışlar göstermemesi stabil olması. Kullanılan malzemelerin deterjanla yıkanmaması gerek. (Özellikle karıştırılan tahta kaşığın)

1. gün; Bu karışımı mutfakta hava sirkülasyonu olmayan bir yerde kabınızın ağzı açık olarak bekletin. (Üzerine tülbent örtebilirsiniz).
2. gün; Yine aynı saatte bu karışımın içinden 1 su bardağı alalım ve yeniden 1 su bardağı ekmeklik buğday unu ve 1 su bardağı ılık su koyalım. Tahta kaşıkla iyice karıştıralım, active olması için dışarıda 1 saate yakın ağzı açık olarak bekletelim ve kavanozun ağzını kapatıp dolaba (+ 4 derece) koyalım.
3. gün; Bu günde mayamızı dolabımızdan diğer günlerdeki saatten 1 saat önce dolaptan çıkaralım çünkü mayamızı beslemeden önce oda sıcaklığına gelmesi gerekiyor. Kapağını açalım, oda ısısına gelmesini bekleyip yeniden bu karışımın içinden 1 su bardağı alıp başka bir kaba aktaralım ve yeniden içine 1 su bardağı un 1 su bardağı ılık içme suyu koyup iyice homojen olacak şekilde tahta kaşıkla karıştıralım. Dışarıda 1 saat bekletip, ağzını kapatıp dolaba (+ 4 derece) koyalım. Bu işlemleri mayamızın durumunu kontrol edip 7 veya 8 gün aynı işlemlerden geçirerek tekrarlayalım.

  Mayamızın görüntüsü köpük köpük olacak ve ekşi kokacak. Üstü kabuk bağlarsa, bu kabuğu isterseniz atın isterseniz çok iyi karıştırarak mayanın içinde bırakabilirsiniz. Rengi koyu gri olacak ve ilk günler tortu aşağıya inip üzerinde su kalabilir, endişelenmeyin iyice karıştırdığınızda bu görüntü ortadan kalkıyor.
  Her gün mayayı beslemeden önce kavanozun içinden almış olduğumuz 1 bardak maya, kabınızın taşmasını önlemek içindir. Bu alınan mayayı başka bir kapta biriktirebilirsiniz. Bu alınan mayayı notta tarif ettiğim şekilde değerlendirebilirsiniz.

Not: Başka bir kapta biriktirdiğiniz mayayı içine koyacağınız yumurta, soda ve un karışımı ile pişi, çiğ börek veya puf böreği yapabilirsiniz. İnanın çok güzel oluyor.
Bu tarifleri de sizlere vereceğim.

 1 su bardağı su; 240 ml 
1 su bardağı un; 120-140 gram arasında değişmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder