18 Ağustos 2014 Pazartesi

KÖRİ SOSLU TAVUK 
            VE
HAVUÇLU, BEZELYELİ PİLAV  




KÖRİ SOSLU TAVUK
MALZEMELERİ:

- 250 gr tavuk göğsü
- 1/2 paket krema
- 1 ( orta boy)  kase tavuk suyu
- 1 çorba kaşığı tepeleme köri


YAPILIŞI:

Tavukları parmak genişliğinde jülyen keselim ve kızartma tavamıza alalım orta harlı ocakta üstüne kapak kapatarak kızartalım. ( önce suyunu salacak daha sonra kızarmaya başlayacak ) Çok kurutmamaya dikkat edelim. Kızarttığımız tavukları çukurca bir tencereye alalım içine kremamızı koyalım. Üzerine tepeleme bir çorba kaşığı köriyi ilave edelim ve tavuk suyunuda koyduktan sonra hepsini birden karıştıralım daha sonra kaynamaya bırakalım taki bütün tavuk parçaları, krema, köri ve tavuk suyunu içine çekip yoğunlaşana kadar arada bir şöyle kaşıkla parçalamadan çevirelim. Suyunu çektikten sonra servis yapalım.
                                                                                                      Afiyet Olsun


HAVUÇLU VE BEZELYELİ PİLAV
MALZEMELERİ:

- 2 adet orta boy soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 1 adet orta boy havuç
- 1 Kibrit kutusu kadar tereyağı
- 1/2 fincan zeytin yağı
- 1 (orta boy) kase tavuk suyu
- 1 (orta boy) kase sebze suyu
- 1 ( orta boy) kase ayıklanmış ve yıkanmış pirinç
- 1/2  kase bezelye
- 1 tatlı kaşığı silme tuz (tavuk bulyon kullanacaksanız tuz kullanmayın)
- 6-7 sap dere otu


YAPILIŞI:

Pilav tenceremizin içine çok ince küp küp doğradığımız soğanı ve sarımsağı koyalım içine tereyağı ile zeytin yağımızı ilave edip şöyle bir çevirelim ve jülyen kestiğimiz havuçlarıda koyup ( havuçların genişliği ve boyu aşağı yukarı bir kibrit tanesi kadar olacak) kavurmaya devam edelim. Daha sonra tenceremizin içine tavuk suyumuzu, sebze suyumuzu ve bezelyeleride koyup kaynamaya bırakalım. Bezelyelerle havuçlar yumuşayınca içine ayıkladığımız ve yıkadığımız pirincimizi koyup karıştıralım, ocağımızın altını kısıp pilavımızı demlenmeye bırakalım. En son olarak pilav demlendikten ve pirinçler tane tane olduktan sonra dere otumuzu koyup birkez daha karıştırıp servis yapalım.
                                                                                                                    Afiyet Olsun

Dipnot: Ben pilav yaparken bir kase pirince bir buçuk kase tavuk suyu koyuyorum. Fakat bezelye ve havucun pişeceği  için tavuk suyu ile sebze suyunu daha fazla kullandım. Siz havuçlarla, bezelyeler piştikten sonra tencerede kalan tavuk suyuna bakıp azaldı ise kendi yaptığınız pilav ölçüsüne göre biraz daha tavuk suyu ilave edebilirsiniz. Bildiğiniz gibi pilav yaparken en çok dikkat edilecek husus suyunu ayarlaya bilmektir az su koyarsınız pirinçler diri ve kuru olur çok su koyarsınız lapa ve mama olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder